Impromptu - Humoreska

Název:
 Impromptu - Humoreska
Katalogové číslo 
H 2850
ISMN/ISBN: 
979-0-006-57304-2
EAN: 
9790006573042

Nakladatelství: Bärenreiter Praha
Edice: SAD V/3
Obsazení: klavír sólo
Jazyk publikace: cz.
Vazba: Vazba šitá dvěma kovovými sponkami (V1)
Hmotnost: 154 g
Skladby pro sólový klavír tvoří nezanedbatelnou část Dvořákovy bohaté komorní tvorby. Interpretační i posluchačské oblibě se těší zejména cykly Poetické nálady nebo méně náročné Silhouetty, přímo světovým hitem se stala Humoreska č. 7 Ges dur z cyklu Humoresky op. 101. Mnohé klavírní miniatury vznikly jako příležitostné skladby. Patří k nim i obě klavírní skladby zahrnuté do tohoto svazku.
Impromptu d moll napsal Dvořák počátkem roku 1883 na žádost přítele Václava Judy Novotného pro hudební přílohu časopisu Humoristické listy. Po zveřejnění upadlo dílo v zapomnění a autograf byl dlouhou dobu považován za ztracený. Dalšího vydání se Impromtu d moll dočkalo až 12 let po Dvořákově smrti u nakladatele Simrocka a teprve pak toto invenčně svěží a nástrojově dobře stylizované dílko vzbudilo zájem a dostalo se do repertoáru pianistů.
Kdy vznikla Humoreska Fis dur, není jasné. Vyšla roku 1884 v prvním sešitu sbírky „Pianoforte“ pražského nakladatele Velebína Urbánka, ale ani autograf, ani toto první tištěné vydání nejsou datované. Humoreska Fis dur je vděčná, nenáročná skladbička, vhodná pro domácí muzicírování, ale i jako přednesová miniatura pro koncertní provedení.