Na břehu mořském / Koncertní etuda C dur / Fantasie na české národní písně

Název:
 Na břehu mořském / Koncertní etuda C dur / Fantasie na české národní písně
Katalogové číslo 
BA 9519
ISMN/ISBN: 
979-0-2601-0294-1
EAN: 
9790260102941

Nakladatelství: Bärenreiter Praha
Obsazení: klavír sólo
Jazyk publikace: cz./eng./ger.
Rozsah/Formát: VIII, 74 str. - 31,0 x 24,3 cm
Vazba: Šitá vazba v měkkých deskách (V4)
Hmotnost: 358 g

BÄRENREITER URTEXT
editor Jan Novotný

  • pět skladeb virtuózního charakteru
  • notový text přejat z kritické edice Souborného vydání klavírního díla Bedřicha Smetana v revizi Jana Novotného a s novou předmluvou Jarmily Gabrielové (č/n/a)
  • praxí prověřené prstoklady a pedalizace od editora Jana Novotného

Obsahem toho svazku jsou technicky náročné skladby virtuózního charakteru, které Bedřich Smetana až do počátku šedesátých let rád po vzoru Franze Liszta komponoval. Tři z nich patří k nejznámějším a nejčastěji hraným: Koncertní etuda C dur (Göteborg, 1858), koncertní etuda Na břehu mořském – Vzpomínka (Praha, 1861) a Fantazie na české národní písně (1862), kterou Smetana své klavírní dílo v 38 letech dočasně uzavřel, a to na dlouhých třináct let.

Tato tři mistrovská klavírní díla doplňují dva málo známé rané kusy: rozměrná brilantní skladba v rondové formě Allegro capriccioso, věnovaná Alexandru Dreyschockovi, a Etuda a moll, která vznikla v roce 1846 jako školní úloha na Smetanových studiích u Josefa Proksche.

Naše urtextové vydání přejímá (s výjimkou studentské Etudy a moll) notový text z kritické edice Souborného vydání klavírního díla Bedřicha Smetany (Hana Séquardtová, 1973), které nově revidoval a editorsky připravil klavírista Jan Novotný. Jako přední smetanovský interpret přitom zúročil své bohaté hráčské zkušenosti a citlivým způsobem v notách vyznačil doplňky nebo alternativy v dynamice, prstokladech a pedalizaci.

 Obsah:
 Smetana Bedřich: Allegro capriccioso
 Smetana Bedřich: Koncertní etuda C dur
 Smetana Bedřich: Na břehu mořském - Vzpomínka (Koncertní etuda)
 Smetana Bedřich: Fantasie na české národní písně
 Smetana Bedřich: Etuda a moll