Symfonie c moll op. 27 Asrael

Název:
 Symfonie c moll op. 27 Asrael
Katalogové číslo 
BA 9532
ISMN/ISBN: 
979-0-2601-0482-2
EAN: 
9790260104822

Nakladatelství: Bärenreiter Praha
Druh publikace: partitura
Obsazení: orchestr /symfonický/
Flauto piccolo (Flauto grande), Flauto grande I, II (Flauto piccolo), Oboe I, II, Corno Inglese, Clarinetto I,
Clarinetto basso, Fagotto I, II, Contraffagotto;
Corno I-IV (V, VI ad lib.), Tromba I-III, Trombone I-III, Tuba;
Timpani, Triangolo, Gran Cassa, Piatti; Arpa; Violin I, II, Viola, Violoncello, Contrabbasso
Jazyk publikace: cz./eng./ger.
Rozsah/Formát: XVIII, 244 S. - 31,0 x 24,3 cm
Vazba: Šitá vazba v měkkých deskách (V4)
Hmotnost: 1030 g
BÄRENREITER URTEXT
Editor Jonáš Hájek

 

  • první vědecko-kritická edice
  • zahrnuty Sukovy dodatečné korektury, včetně 5. a 6. lesního rohu ad lib.
  • detailní předmluva (č/a/n) a kritická zpráva (a) editora

Antonín Dvořák zemřel 1. května 1904 a jeho zeť Josef Suk se rozhodl uctít Dvořákovu památku smuteční symfonií. Svou v pořadí druhou symfonii začal Suk skicovat zhruba v únoru 1905, ale v průběhu práce jej zasáhla další tragédie - smrt milované manželky, Dvořákovy dcery Otilie. Tato událost průběh práce na symfonii výrazně ovlivnila (škrtl už předtím započatou čtvrtou větu a nahradil ji úplně novou). Pětivětá symfonie se jménem anděla smrti v názvu je věnována Dvořákovi a jeho dceři.
Premiéra se konala 3. 2. 1907 v Národním divadle pod taktovkou Karla Kovařovice a v témže roce vyšla partitura tiskem v nakladatelství Breitkopf & Härtel, čtyřruční klavírní výtah Romana Veselého o pět let později.
Hlavním pramenem předkládané edice díla je první tisk doplněný o Sukovy korektury ze září 1921, které podnítil tehdejší šéfdirigent České filharmonie Václav Talich. Talich si korektury zaznamenal do svého vlastního tištěného exempláře partitury. Nejvýznamnější změnou je rozšíření orchestru o 5. a 6. lesní roh ad libitum.

Předkládané vydání je na nejlepší editorské úrovni a uspořádání partitury, která obsahuje velmi mnoho údajů k tempu, dynamice a výrazu, je jasné a srozumitelné. Píše se v předním německém časopise Das Orchester č. 10/2018. Celou recenzi najdete ZDE

„Doufám, že tato nová edice se stane výzvou pro dirigenty a orchestry, aby se ujali díla, které mnozí (včetně mne) považují za jeden ze základních kamenů symfonického repertoáru období před 1. světovou válkou (vedle děl takových mistrů jako Mahler, Elgar a Sibelius) a za nejlepší českou symfonii od dob Dvořáka. […] Svou vysokou editorskou a produkční úrovní i přehledným tiskem na dobrém papíru v kvalitní vazbě je tato nová, skvělá publikace přesně tou partiturou, kterou bychom měli vlastnit.“ (Nigel Simeone, Notes, září 2019)

Svazek získal prestižní ocenění Best Edition 2018 Svazu německých hudebních nakladatelů (DMV - Deutscher Musikverleger-Verband).
Audio ukázky z CD Oehms Classics 2017, interpreti: Essener Philharmoniker, dirigent Tomáš Netopil (premiérová nahrávka z nové edice). Možnost zakoupení ZDE.

 I. díl
 II. díl