Klavírní kvartet a moll op. 1

Název:
 Klavírní kvartet a moll op. 1
Katalogové číslo 
BA 9546
ISMN/ISBN: 
979-0-2601-0574-4
EAN: 
9790260105744

Nakladatelství: Bärenreiter Praha
Druh publikace: hlasy a partitura
Obsazení: klavírní kvarteto
klavír, housle, viola, violoncello
Jazyk publikace: cz./eng./ger.
Rozsah/Formát: XIII, 53/11/8/8 S. - 31,0 x 24,3 cm
Vazba: Vazba šitá dvěma kovovými sponkami (V1)
Hmotnost: 407 g
editor Zdeněk Nouza
- Bärenreiter Urtext
- první vědecko-kritické vydání
- nová obsáhlá předmluva v trojjazyčné verzi (cz/eng/ger) a kritická zpráva (eng) editora
- repertoárový kus české komorní hudby
Nakladatelství Bärenreiter Praha přichází v urtextové ediční řadě s dalším komorním dílem Josefa Suka(1874-1935). Klavírní kvartet a-moll zkomponoval student pražské konzervatoře v roce 1891 jako svou první skladbu v kompoziční třídě Antonína Dvořáka. Uznání mistra Dvořáka přineslo teprve sedmnáctiletému houslistovi okamžitý skladatelský úspěch: pro vydání kvartetu získal podporu České akademie císaře Františka Josefa a již na jaře roku 1892 vyšla skladba tiskem u firmy František Augustin Urbánek. Jednalo se o první tisk Sukovy skladby vůbec.
Klavírní kvartet spolu s Dramatickou ouverturou op. 4 přiložil Suk také ke své žádosti o státní umělecké stipendium na Ministerstvo kultu a vyučování ve Vídni. Komise, v níž měl hlavní slovo Johannes Brahms, Sukovi stipendium udělila. Třívětý Klavírní kvartet a-moll byl často na programu koncertů slavného Českého kvarteta, jehož byl Josef Suk sekundistou, a postupně se stal žádaným repertoárovým kusem české komorní hudby.
První vědecko-kritické vydání kvartetu vychází až nyní. Opírá se zejména o revidované Urbánkovo vydání z roku 1924, které obsahuje dodatečné Sukovy změny z roku 1914. Edice bere v úvahu varianty pocházející z Urbánkových partů smyčcových nástrojů a mezi prameny uvádí i dosud neznámé položky.

 Suk Josef: Allegro appassionato
 Suk Josef: Adagio
 Suk Josef: Allegro con fuoco